Latest posts

Contact

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Afiliate sites

Cliophotography.com
Event photography

  • Home
  • /
  • Travels
  • /
  • Τζουμέρκα: Φωτογραφικό οδοιπορικό στο “Καταφύγιο του Σταυρού”

Τζουμέρκα: Φωτογραφικό οδοιπορικό στο “Καταφύγιο του Σταυρού”

Ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά των κεντρικών Τζουμέρκων κρύβονται μέρη που ξεπερνούν ακόμη και την πιο εμπνευσμένη φαντασία.

Το τοπίο σκληρό, οι ήχοι ελάχιστοι. Τριγύρω μια θάλασσα από κορυφογραμμές. Όπου και να γυρίσει το βλέμμα, προς κάθε μεριά του ορίζοντα, ξεμυτίζουν στη σειρά αμέτρητες κορυφές να παίζουν κρυφτό η μια πίσω από την άλλη. Οι πιο ψηλές είναι ακόμη χιονισμένες, άλλες όχι πια, μια και ο ήλιος έχει κάνει την εμφάνισή του από μέρες.

Χαμένο μέσα στα δύσβατα Αθαμανικά Όρη βρίσκεται το χωριό Θεοδώριανα, ένα πανέμορφο ζωντανό χωριουδάκι χτισμένο ανάμεσα σε αμέτρητα ρυάκια με κελαριστά νερά να τρέχουν παντού γύρω του. Σε αυτό το ευλογημένο μέρος το άγγιγμα του Θεού σε χαϊδεύει από όλες τις μεριές, ενώ λούζεσαι την αγάπη της φύσης που απλόχερα προσφέρει τις δροσερές πηγές της.

Τα κρεμαστά σπιτάκια των Θεοδωριάνων είναι χτισμένα σε υψόμετρο από 850 έως 1.100 μέτρα, ενώ δύο παραπόταμοι του Αχελώου που τυλίγουν το χωριό προσφέρουν στους κατοίκους του το κρυστάλλινο δώρο της ζωής.

Tο Καταφύγιο του Σταυρού στα κεντρικά Τζουμέρκα δεσπόζει μπροστά από το επιβλητικό βουνό Κριάκουρας. Στο βάθος πίσω του σε χαμηλότερο υψόμετρο φαίνεται το γραφικό χωριό Θεοδώριανα.

Τα πανέμορφα Θεοδώριανα στην πλαγιά του βουνού Κριάκουρας

Τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή ξυπνάει ολότελα από τη λήθη της με εκατοντάδες επισκέπτες να συρρέουν για να χαρούν τις ομορφιές της. Λίγο κάτω από τον φιδίσιο δρόμο για το χωριό ξεκινάει το Ρέμα Μαρκς, ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Ελλάδας με φυσικές κολυμπήθρες στο κατέβασμά του.

Το μονοπάτι κατά μήκος του ρέματος είναι ιδανικό για περπάτημα όλον το χρόνο. Ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα στη φύση, με το νερό να κυλάει ανεμπόδιστα δίπλα στο μονοπάτι, είναι πραγματικά ένα στολίδι για την περιοχή και πόλος έλξης πολυάριθμων περιπατητών που έρχονται για να περιηγηθούν σε αυτό το υπέροχο θαύμα της φύσης.

Στο Ρέμα Μαρκς σχηματίζονται φυσικές λίμνες όπου μπορούν οι επισκέπτες να κολυμπήσουν απολαμβάνοντας την πολύτιμη δροσιά

Κολυμπήθρα στο Ρέμα Μαρκς

Η δεύτερη κολυμπήθρα εντυπωσιάζει με το ανάγλυφο των πετρωμάτων της

Το μονοπάτι στο Ρέμα Μαρκς είναι βατό και προσβάσιμο όλους τους μήνες του χρόνου

Λίγο πιο πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού, οι εντυπωσιακοί δίδυμοι Καταρράκτες Σούδα προκαλούν δέος. Η ανυπέρβλητη δύναμη του νερού που πέφτει με βία από τα 30 μέτρα ύψος ξαφνιάζει αναπάντεχα, ολοκληρώνοντας αρμονικά την εύκολη πεζή διαδρομή από ένα καλά φτιαγμένο μονοπάτι που οδηγεί από το πάρκινγκ στο ξέφωτο δίπλα στους καταρράκτες.

Οι δίδυμοι Καταρράκτες Σούδα, λίγο πιο πάνω από το χωριό Θεοδώριανα

Απέναντι από τα Θεοδώριανα, στις ρίζες του βουνού Πινακούλι ένα πλάτωμα του εδάφους έγινε θεμέλιο για το Καταφύγιο του Σταυρού, σημείο συνάντησης όσων εξερευνούν την περιοχή και πραγματικό στολίδι των ορεινών Τζουμέρκων.

Χτισμένο ανάμεσα σε γυμνές κορφές, σχεδόν πάνω στον γκρεμό σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, περικυκλωμένο από άγρια ψηλά βράχια, στέκεται σεμνό και αρμονικό, σαν μια μουσική νότα στην απέραντη σιωπή.

Το Καταφύγιο του Σταυρού, ένα στολίδι των Τζουμέρκων χτισμένο στα 1.400 μέτρα

Ξύλινο, απλό, λιτό, ταπεινό, όπως πρέπει να είναι οτιδήποτε φτιάχνει ο άνθρωπος, περιμένει τους επισκέπτες του να ζεσταθούν και να ξεκουραστούν στη ζεστή του αγκαλιά.

Μπαίνοντας στο καταφύγιο νιώθεις μια αγαλλίαση να ζεσταίνει το κορμί σου. Λες και έχει ζωή, σε υποδέχεται στοργικά, καλωσορίζοντάς σε μέσα στη θαλπωρή του. Ξύλο παντού, τζάκι αναμμένο, φλοκάτες στρωμένες στο πάτωμα, μια μικρή κουζίνα και γύρω-γύρω παράθυρα με θέα στα ατελείωτα βουνά.

Περιμετρικά οι εξωτερικοί χώροι είναι προστατευμένοι με μεγάλα τζάμια, δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσεις τη θέα της φύσης από την ασφάλεια του καταφυγίου. Η θέρμανση είναι απολαυστική και η εγκάρδια περιποίηση και φιλοξενία των ανθρώπων του σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Η περιοχή γύρω από το Καταφύγιο του Σταυρού προσφέρεται για κάθε είδους δραστηριότητα στη φύση, όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, χειμερινά σπορ. Το καταφύγιο μπορεί να προσφέρει διαμονή, φαγητό, αλλά και εξοπλισμό σκι, snowmobile, baby-lift κ.α.

Το Καταφύγιο του Σταυρού, μια ζεστή αγκαλιά για κάθε επισκέπτη

Η θέα από τα παράθυρα του καταφυγίου είναι μαγευτική

Η θαλπωρή του χώρου συνδυάζεται με πολλές ανέσεις, όπως ηλεκτρικό, ζεστό νερό, ακόμα και WiFi

Το Καταφύγιο του Σταυρού είναι το μοναδικό φως μέσα στο σκοτάδι των βουνών. Ο χρόνος λες και  σταματά μέσα στην ησυχία και την γαλήνη…

Οι στιγμές της περιήγησης και της μοναχικότητας μέσα στα βουνά σε αυτήν την απόμακρη μεριά του κόσμου, όπου συχνά δεν φτάνει κανένας ήχος, είναι ανεκτίμητες. Αυτές τις στιγμές έχει κανείς την ευκαιρία να κοιτάξει μέσα του και να αφεθεί. Το τώρα είναι το μόνο που έχει σημασία. Ούτε το πού πας, ούτε από πού ήρθες… Μόνο το τώρα, η στιγμή που μόλις την συνειδητοποιήσεις έχει ήδη φύγει, κι όμως μέσα της κρύβει μια αιωνιότητα.

Στο άπειρο των βουνών, εκεί που ενώνει ο ουρανός με τη γη, στον ατελείωτο ορίζοντα των ψηλών κορφών, μπροστά στην πρόκληση που φέρνει την ύπαρξη δίπλα στην ανυπαρξία, εκεί αν ανοίξει η ψυχή ξεπηδούν πραγματικοί θησαυροί.

Το Καταφύγιο του Σταυρού, μπροστά από την χιονισμένη κορυφή Καταφίδι με υψόμετρο 2.393 μέτρων, μια από τις ψηλότερες των Τζουμέρκων

Η κορυφή Πινακούλι, ακριβώς πάνω από το Καταφύγιο του Σταυρού, καλεί κάθε επισκέπτη να την κατακτήσει. Σε πολλά σημεία του βουνού υπάρχουν αναρριχητικά πεδία για κάθε επίπεδο αναρρίχησης.

Αμέτρητες βουνοκορφές προς όλα τα σημεία του ορίζοντα… Στο βάθος η κορυφή Αυγό κρατάει ακόμα λίγα χιόνια χάρη στο μεγάλο υψόμετρο.

Η κορυφή Αυγό ζωγραφίζει στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος

Photos / Reportage: Clio Psaraki, clio.psaraki@gmail.com

Γράψτε απάντηση

el